And Çetin
Hyundai-Kia DCT analizi

Hyundai-Kia DCT analizi

Canlı yayınlarda sık gönderilen otomobillerden bazıları Hyundai ya da Kia, ve hemen hepsi grubun 7-ileri çift kavramalı şanzımanlarını taşıyor. 2011'den bu yana kullanılan kuru tip bu vites kutusunun temelde iki farklı versiyonu var:

  • 220 Nm'ye kadar dayanımlı D7GF1/D7F22: Genelde 1.0 T-GDI motorlu modellerde yer alıyor.
  • 340 Nm'ye kadar dayanımlı D7UF1/D7F34: Genelde 1.5/1.6 T-GDI ve dizel motorlu modellerde yer alıyor.

Her iki model de elektromekanik kavrama ve vites aktüatörlerini paylaşıyor. Şanzıman uzunluğu 385 mm, yani oldukça kompakt bir yapıda. 1. ve 2. vites aynı çıkış milinde yer alırken, 3. ve 6. vites diğer bir çıkış milinde bulunuyor. Bazı dişliler birden fazla vites için ortak kullanılıyor, böylece yerden tasarruf sağlanıyor. Kavrama sıcaklığı doğrudan ölçülemiyor, ancak kontrol ünitesi (TCU) aktarılan tork ve aktüatör stroğunu analiz ederek sıcaklığı tahmin ediyor. 1., 2. ve 3. viteslerde triple-cone senkronizatörler ve karbon kaplamalı sürtünme yüzeyleri bulunuyor. 6-ileri tork konvertörlü otomatik şanzımanlara kıyasla yakıt tüketimi %6-10 daha düşük, 0-100 km/s süresi %4-6 daha kısa.

Vites oranları farkı. D7UF1'deki üç farklı değer benzinli/dizel/turbo benzinli motorlar için geçerli.

Bu şanzımanlar vites değiştirme ve kavrama işlemlerini kontrol etmek için elektrikli servo motorları ve solenoidler kullanıyor. Yani diğer DCT'lerden farklı olarak, hidrolik sistemler yerine elektrikli bileşenlere başvurulmuş. Bu sayede, bakım ve onarım işlemleri daha kolay hale geliyor ve şanzımanın tamamen çıkarılmasına gerek kalmadan kavrama ve vites aktüatörleri değiştirilebiliyor.

Sorunlar

Tüm kuru tip çift kavrama şanzımanlardaki ortak bazı problemler ve ham çalışma karakteri, burada da mevcut. Özellikle soğuk havalarda ve ilk kalkışlardaki titreme-sarsma, trafikteki sık dur-kalklarda ya da arazi koşullarında aşırı ısınma gibi durumlar gözlemlenebiliyor. Fakat şanzımanın güncel halinde, bilhassa aşırı ısınma sorunu giderilmiş görünüyor.

Bununla beraber bu vites kutularında, günlük kullanımda nadiren de olsa karşılaşılan birtakım hatalar mevcut:

  • Yokuş çıkmaya başlandığı zaman vites küçültmek yerine aynı viteste tutması ve motorun boğularak aracın durma noktasına gelmesi.
  • Yokuş aşağı konumda geri vitese takıp, ayak frenden çekilip gaza basıldığında, vitese geçmeyip aracı öne doğru kaydırması.
  • Özellikle 1. ve 2. viteslerde, trafikte önce titreme yapıp sonra vitese geçmesi.

Gene DQ200 vb. diğer kuru kavramalarda olduğu gibi, bu şanzımanlar da belli aralıklarla (ortalama 50-100 bin km’de bir) baskı balata ve volan değişimi gerektiriyor. Bugün itibarıyla yetkili serviste bu işlemin ücreti 60-80 bin, sanayideyse 50 bin TL.

Kullanım kılavuzu karmaşası

Güncel Tucson'un kullanım kılavuzunda (6. bölüm sayfa 34) şanzımanın ıslak kavrama olduğu belirtiliyor. Fakat 1.6 turbo benzinli modellerde yer alan söz konusu 7-ileri DCT (D7UF1-2) kuru tip (kaynak Tucson'un LWB yani uzun dingil mesafeli versiyonuna ait, fakat Türkiye'de satılan SWB ile tek farkları boyutlar ve ağırlık; motor-şanzımanlar ikisinde de aynı). Hyundai-Kia'nın ıslak tip tek DCT'si, Sorento/Santa Fe'de kullandıkları 8-ileri.

Gene aynı kullanım kılavuzunda (2. bölüm sayfa 17), içten yanmalı ya da hibrit farketmeksizin, tüm otomatik şanzımanların DCT yani çift kavrama olduğu belirtiliyor. Halbuki Tucson'un hibrit versiyonunda 6-ileri tork konvertörlü (A6MF2H-2) kullanılıyor.

6 Yorum

  • osman  |  1 hafta önce
    Daha önceki aracım hyundai i30 2013 model 6 ileri tork konvertörlüydü. 180k km de satıldı şanzıman yağını 90K sa orjinal yağıyla değiştim sorunsuzdu. Şu an kia sportage 2016 2.0 dizel 6 ileri tork konvertörlü kullanıyorum. Bunun da şanzıman yağı daha önce değişmiş ben 140K da değiştim. Kore gurubu diğer markalara göre 100 km de 2 lt civarı fazla yakıyor. Benim anlamadığım zaten fazla tüketen bir araç için 7 ileri dct yerine 7 ileri tork konvertörlü yada 8 ileri yapsan zaten hemen hemen aynı yakar. Psa 2013 lerde iğrenç yarı otomatik tek kavramasından tonla şikayet alınca tork konvertörlüye geçti ve şu an çok sevilen araç gruplarından biri. Kore grubu Vag modasına uydu ve yanlış yapıyorö tucson vs 7-8 ileri tork konvertörlü ile üretilse yok satar. Çünkü 4 çeker sunan benzer sekment araç satısı çok az.

  • Sinan  |  2 hafta önce
    2013 model Hyundai i30 CW kullanıyorum. 6 ileri tork konvertörlü bir otomatik vites sistemi var. Aracım 180.000 km dedir. Kullanımı çok rahat, konforlu, vites geçişlerinin hissedilmediği mükemmel bir otomatik vites sistemi var. Bugüne kadar hiç bir sorun yaşamadım. Yağının 250.000 km de değişeceği söylendi bana! Belki tüketim nispeten yüksek ama bence DCT den çok daha iyi bir sistem.

  • Arkın  |  2 hafta önce
    Merhaba And Bey. 48.000km VW Polo 2016 1.2TSI DSG aracım var. Sanırım hemen hemen aynı tipte bir şanzıman. Servis ve sanayi arasındaki fiyat farkı "kurumsal" yapıdan dolayı mıdır? Ayrıca sızdırmazlık elemanlarının artık dışarıda satılmadığı için DSG bakımının serviste yapılmasının daha sağlıklı olacağı söylüyorlar. Bakım için sizce hangisi tercih edilmeli?

  • Sawran  |  2 hafta önce
    Merhaba Abi ben Almanya'dan bir takipçin düzenli podcast dinleyicin bir tır şöförüyüm 1.6 dizel otomatik 2018 model ceed sw var ağır bakımı 108 binde yapıldı. Şu anda 142 binde Şimdiye kadar hiç bir sorun çıkartmadı sağolsun dediğin gibi eksi derecelerde titreme mevcut vites geçişleri motor ısınana kadar hissedilir derecede Yokuşta kayma sorununu yokuş kalkış desteği açıkken yapmıyor. Sence miadı doldu mu kullanım ömrü bakımları düzenli yapıldığı takdirde ne kadar bu şanzımanın? Sence satıp yerine şöyle 2-3 en fazla 4 yaşlarında az sorun çıkaran hangi aile otomobilini almamı önerirsin dizel otomatik olarak Podcastte deyinirsen sonlara doğru sevinirim Selametle.

  • Emre  |  2 hafta önce
    Evet dizel Tucson dctlerde yokuş yukarı vites küçültmeden boğma sorunu mevcut. Drive moda alınca aracı hem sıkışık trafikte ısınma sorunundan hem de yokuş yukarı sorunsuz vites geçişlerini sağlayabiliyoruz.

  • Deniz  |  2 hafta önce
    Merhaba And Bey,bizde kuru kavramalı 7 ileri DCT Tucsonla benzer aile arabası olarak kullanılan 1.6 CRDi Kona kullanıcısıyız;66 binde baskı balata 80 binde kavrama değişti.Şanzıman için korkmalı mıyız ,ne yapabiliriz ?

Yorum Bırak